perjantai 20. marraskuuta 2020

Hyvä lumilapio

 Lapsuudessani Helsingissä naapurin vanha mies nimeltä Suli teki lumilapioita värillisistä aika laakeista peltitynnyreistä. Hän otti kaarevan palan tynnyriä lapioksi ja siitä kaksi kertaa läpi pyöreä käteen sopiva maalaamaton puu, jossa kädensijana päässä samanlaisesta puusta vaakasuora pala, siis kohtisuora. Lapiossa oli kenties utereuna vahvannettu pellillä. Se oli kevyt ja hyvä käsissä. Lunta sillä oli vaivaton työnnellä ja kevyt viskoa. Kovempi etureuna mahdollisti kovempien lumipaakkujen tms kovettumien lapioimisen matalammiksi. 

Tämä lapio oli jotenkin pehmeäön ja käytännönläheisen oloinen. Jokin muu versio samasta lapiosta oli kova, taipumaton ja liian kovera. Tässä lapiossa ei siis ole reunoja sivuilla, vaan sillä vaan lappaa. Se on mukavampi kuin tavallinen lumilapio tai kola.

perjantai 9. lokakuuta 2020

Tuotteiden tekemisestä

 Mietin tässä, onko kirjoittajanurani ohitse, kun on jotenkin ollut osaamaton olo viime ajat. Ostin netistä tuotteen ja se jotenkin vertautui Itä-Savo-lehden juttuun rauhanlinnan pitsihuvilasta, mikä taas rinnastui käsitöiden tekemiseen ja hyvään ruokaan, ja se sai miettimään, korvautuivatko omat saavutukset tuotteiden kuluttamisella, joka on tavallaan hienoa sekin muttei ollenkaan sama juttu kumminkaan. Helsingissä nuorena luulin, että tuotteesta on joku miettinyt, että oisko hieno tyyli vaikka näin, ja siitä on tullut muotoilu, ja materiaalista miettinyt, että voisiko tästä vaikka saada tollasen, oisko tää hyvä, ja äitini kai teki siihen tapaan, mutta onhan se näin vanhempana ja viisaampa arvioiden ihan riittämätön osaamisen taso myytävään tuotteeseen. Tuote kai vaatii, että on omistautunut sille elämänalueelle, arvostaa sen hyvää elämää ja elää sitäm monimuotoisesti niin, että oppii muillekin sopivista ratkaisuista, ja niin on mm hienosäätynyt eri materiaalien ominaisuuksille ja tietää, mistä saisi mitä hyvin. Ja niin voi tietää vaikka, että hyviin aamuihin usein kuuluu tällainen, yms, mistä saa hyvää elämää monelle, ja jonakin kätevänä kivana versiona se on jonkin tuotteen yksi hyvä puoli, yksi monesta, ja niin käsityötaute voi tehdä kauppansa.

maanantai 7. syyskuuta 2020

Vanha vai uusi talo

Itä-Savo-lehdessä oli vähän aikaa sitten juttu, kun jotkut olivat remontoineet vanhaa taloa ja aikoivat vuokramökkiä siitä. Kuvat olivat ihan kivan näköisiä, mutta pariskunnasta molemmat olivat sairastavan näköisiä kuin olisi hómetalo, laho tms, kovin epäterveellinen asua. Sitä jäin miettimään, ettämiten käy noin, että houkutus vanhaan taloon on suuri ja pinnallisella remontilla tulee kivaa jälkeä, muttei sitten ole yhtään terveellinen. Suurin viehätys on kai kivan näköinen ja oloinen talo, sekä huokea hinta, jota remonttikustannukset kai aika paljon nostavat, etenkin, jos niihin usein tulee jotain lisäkorjauksia, jotka nostavat hintaa olennaisesti. Joskus vusia sitten katsoin valmistalopaketteja hintoineen ja eivät ne kai ainakaan jotkut niin kalliita olleet. Ja niistä kai on kokemusta, että saa kivan asua ja hyviä ratkaisuja, jos kuuntelee myyjiä, ja jotain joustonvaraa on kai siinä, millainen talo, ei tarvitse ihan mallin mukainen aina olla. Mutta siihenhän tarvitaan lisäksi ainakin tontti, perustukset, vesijohto, viemäröinti ja sähkö, ja voi olla,e ttä sisustus kaipaa viimeistelyä sekä hellan yms - ja voi olla muitakin kuluja, niin kai vanhassakin talossa. Savonlinnassa asuessani olen oppinut ostamisesta http://asiakkaanavain.blogspot.com , ja siinä on olennaista, että ostaessa valitsee tuotteen sen tyylin, nimen yms tarjoamien elämäntapahaaveiden mukaan sekä kauppaketjun,joka myy itselle sopivan tyyppistä ja laatuista. Lisäksi olisi tartuttava mielellään tarjouksiin, koska ne ovat usein monelle hyvin sopivia hittituotteita, ja vältettävä alennuksia, koska niihin on usein syynä jokin käyttökeltypisuutta olennaisesti huonontava vika. Sisustuksen onnistumiseen yms vaikuttaa olennaisesti paikkakunta: mitkä ovat sen päävetonaulat, pääammattialat, kulttuuri, elämäntapa, arvot, taitotaso, elämänlaatu.

tiistai 4. helmikuuta 2020

Tuotteidens uunnittelusta

"tiistai 4. helmikuuta 2020

Tuotteiden sopivuudesta

Mietin että Suomessa ja Venäjällä on kai samaa ongelmaa, etteivät tuotteet aina sovi siihen elämäntapaan, jota ihmiset haluaisivat vaan ovat tropiikkimaisempia, löhöävämpiä ja ruokakeskeisempiä kuin paikkapala, ei kuin hyvä elämä täällä pohjoisessa. Siihen kai auttaisi, jos olisi Lapin tai Pohjois-Venäjän ihmisten ulkoilu- ja tervehenkisyystaidoilla suunniteltuja ja ainakin alun perin valmistettuja tuotteita myytävänä tavallisina muualla maassa, jotta olisi tekijälää, suunnittelijalla paljon osaamista juuri ulkoilusta, reippaudesta yms. Muttei kai aina ole sitä ideaalista vanhaa gurua, joka osaisi kaiken ja vielä vauhdilla harrastaisi itse hyvöällä hengellä ja nauttien, vaan vanha on usein kankeampi, ei niin onnellinen, ja nuori tai keski-ikäinen, jolla elämän nuo puolet sujuvat ihan hyvin ja osaamista on tavallisen harrastajan tapaan, voisi kai olla laatimassa sellaisia tuotteita, joista tulee hyvä olo, osaisi kertoa niihin sopivasta.
Ensin kai olisi vähän kuin haaveiultava että hyvä tuota mihin kaikkeen ja mitä ominaisuuksia sillä olisi hyvä olla, ja sitten vasta opetella rakentamaan ne ja hyvällä laadulla ja valittava siitä sitten sujuvat tekemisentavat & järjestelyt, jottA SAISI HALVAN JA HYVÖN. Ja silloin tuotteen tekijät kenties ovat eri ihmiset kuin vinkin antaneet. Yksi tärkeä asia olisi vire, jlla liikkumiseen tuote sopii, esim. säiden elämisen tavan kuvaus."

https://asiakkaanavain.blogspot.com/

How to bring a shopping bag in to one's home

 See  https://asiakkaanavain.blogspot.com/2024/10/how-to-bring-sopping-bag-home.html