perjantai 7. elokuuta 2015

Sisustamisesta yms

Joskus nuorempana pääkaupunkiseudulla tuntui, että oma näkemys siitä, mikä olisi kiva henki asunnossa tai vaatteissa, lyyhistyi kaikenlaisten käytännön asianhaarojen alle. Myöhemmin Savonlinnassa saatavilla olevat esineet ovat olleet enemmän makuuni, mutta toisaalta olen huomannut, että pääkaupunkiseudulla yrittämisen tapa, sen tekniikka, oli väärin. Pienen yksityiskohdan nyhertämisen sijaan pitäi olla huomio siinä hengessä, mitä huoneeseen tavoittelee, millä se olisi kiva. Upota siihen henkeen, tehdä sen hengen kanssa yhteensopivia juttuja, nähdä tuo näkökulma rikkaammin ja dominantimpana. Laittaa sitten muutama juttu, tai enemmänkin, jos sujuu hyvin, tuon hengen mukaan, esim. huoneen jokin seutu, tai tuoda alkavan vuodenajan vaatteita, esineitä tms., jotta on jokin henki, jokin elementti, jolla luoda viihtyisyyttä ja toimivuutta. Sieltä, missä ei niin suju, niin jättää laittamatta sillä kertaa, korkeintaan vain ottaa jokin ikävä esine pois, ja jättää myöhemmäksi, toisten dominanttien viihtyisyyttä luoviuen tekijöiden mukaan laitettavaksi se, mitä ei esim. ikkuna näkymineen, viherkasveineen, verhoineen, esineineen, valoineen, katveineen yms luo viihtyisäksi. Jos jollakin kohtaa on huono tunnelma, voi sille etsiä jotakin paikkaavaa, esim. kiva esine, kivan harrastuksen väline, jotakin kirpparilta löydettyä tyylikästä tms tai muilta ja muualta ideoita siitä, mikä olisi viihtyisä, tenhoava tms. Niin useammasta palasesta muodostuu ajan myötä ja vuodenajasta toiseen muuttuen huoneen viihtyisyys.

Jotta ymmärtäisi ihmisen, on sosiaaliset havainnot, tekemiset yms otettava huomioon. Ylipäätään eri tekemiset, välineet yms vaativat oman tilansa toimiakseen hyvin, ja niiden tekemisten kokonaisuutta ymmärtääkseen on havainnoitava koko tuo tila. Vastaavasti huoneen osilla on omat hyvät puolensa, omat niihin sopivat tekemisensä ja siihen sopiva tilankäyttö, henki ja tuon huoneen osan piirteet, sen henki, elämä siinä eli viihtyisyys, eloisuus, toimivuus, hyvät hetket ja onnistuneet tekemiset.

10.9.2016   Kanssa tuollaisen huomasin, kun asuntoni ikkunasta toisilta kohdin näkee vehreyttä ulkona ("oi, täällä on puita") ja vierestä sitten heti kerrostalon seinää ("yäk, tää olikin vaan tällanen"), niin kun laitoin pyykkitelineen tavanomaisen paikan niin, että tavallinen uomani, jota kuljen, menee kauniiden näkymien kanssa ja ei ollenkaan rumien näkymien kohdalta, niin heti tuli paljon viihtyisämpää ja tenhoavampaa.


25.9.2016   Tuossa tuo sisustamisen tapa ei saisi olla jähmeä tai näytteleväinen, lavastava, ainakaan jos huoneessa vietetään paljon aikaa, sillä sellaisesta tulee huono olo eikä saa sitä lepoa ja virkistymistä mitä kotioloista kaipaa.  Miten siis, jos tuosta on näyttävä näkymä mutta tästä ei, niin olisi istumapaikat ja kulkureitit valittava? Näyttävyys luisuu vähän niin kuin lavastamisen puolelle, joten se ei ole niin hyvä kiinnekohta, vaikka voi olla lisächarmina. Sen sijaan "tästä on kiva kulkea, kun on ulkona tuo kiva näkymä, laitanpa kulkureitin tähän suunnilleen ja istumapaikan tuohon, missä on hyvä istua ja katsella ulos" toimii hyvin ja siinä tulee tehtyä samalla noita valintoja, että mistä näkyy mitäkin. Yleensäkin kiva on hyvä ohje, sillä se ottaa monta seikkaa huomioon ja vaihtelee tilanteesta toiseen.

* * *

Kuvia kotoani http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/09/kuvia-kotoani.html

* * *

27.9.2016   Jos huoneita on yhtä monta kuin asukkaita, se tuo viihtyvyyttä ja luksuksen oloisuutta liian monen huoneen tuoman apeuden sijaan, vähän niin kuin puutkin vehreyttä ja näyttävyyttä.
21.11.2016   Tuotteen tekijän näkökulma auttaa onnistumaan ostoksissa,  http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/11/ostoksissa-onnistumisesta.html

* * *
11.10.2016   Haaveammattiin-blogistani http://nopeaoppisuus.blogspot.fi
"10. Järjestä kotisi rakkaimpien haaveidesi ehdoilla, suurimpiin haaveisiin liittyvät asiat pääpaikoilla, muu vähän missä sattuu ja ikävimmät heitä pois. Näin saat elämäsi piirin heti haaveittesi mukaan eikä vain arjen välttämättömyyksien, saat ne asiat keskeiseen rooliin elämässäsi, jotka haluatkin."

* * *
13.11.2016 Savonlinnan seudun sanomalehdestä Itä-Savosta, jota luen, oppii mm mökkeilymäisestä sisustamisesta myös kaupunkiin, saa ideoita, touchia, tyyliä ja oppii taiteista.
Kaupunginosalla on väliä: työympyröissä vai vapaa-aikaympyröissä eli saatko lepoa. Onko piha, vehreää, maisemia, elämää eli saatko terveellisiä virikkeitä. Pidätkö ihmisistä ja miljööstä. Suoko se sinulle juuri hyvät elämänmahdollisuudet, esim. lenkkeilypolut, kaupat, harrastukset, kulkuyhteydet, puistot, rannat jne. Minkä ammattien ihmisten keskellä haluat asua. Kaikki eivät aina pidä samasta, joten paras voi olla myös halvimmasta päästä.

Näyttävyydestä
 http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/kiva-siivousjalki-nain.html
http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/11/hahmotustavoista.html ja koko blogin ajattelunäkemys
http://ohjeitabloggaamiseen.blogspot.fi/2014/07/uusi-media-tarvitsee-uuden-kayttotavan.html
http://lukevatkoirat.blogspot.fi/2016/11/kullanvarinen-turkki.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/suurista-tunteista.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html

Näyttävyys ei saisi mennä lavastamiseksi tai siitä katoaa idea ja hyödyllisyys ja se alkaa häiritä toimivuutta ja sosiaalista silmää.
("34. Asiat, joita toiset arvostavat suurina ihanteina ja ylimmän taidon piirteinä, kuten taide ja uskonto, mutteivät tunne saavansa niihin kylliksi tilaisuutta, ja joita toiset niihin tilaisuuden saaneet eivät niin arvosta ja saattavat laiminlyödä tai koko touhu mennä pupuksi, niin nuo asiat ovat yleensä sellaisia, että ne vaativat, että kaikki tavallisten taitojen perusasiat on huolehdittu hyvin hyvällä laadulla ja ettei mitään tavallisten taitojen osia ole laiminlyöty. Silloin ne ovat ylivertaisen taidon rakennusaineita ja tavallisia taitoja laiminlyövien käsissä joko jotain kummaa kautta ihme kyllä jotenkin toimivia tai puppua vain. Tällaiset taidon ylemmät asteet eivät toimi yksinään vaan vain muuten kunnollisen elämän kokonaisuuden osina, tai siis jokin puoli niistä toimii, jos sen kerran juuri huolehtii, mutta kokonaisuus lässähtää jotenkin, kun muut puolet puuttuvat."
"55. Jos ihminen muuttaa kulttuuriin, joka on niin erilainen hänen alkuperäisestä kulttuuristaan, ettei hän oikein pysy kärryillä, mikä meni mitenkin, niin häneltä puuttuvat tavanomaisen elämän tavanomaiset mielekkyydet, jotka kaikki tuossa uudessa kulttuurissa hallitsevat kuin vettä vaan. Hän ei siis elä maisemassa sen paremmin elinympäristönsä kuin uuden kulttuurin maailmankuvan ja käytäntöjenkään osalta, vaan häneltä puuttuu tolkku ja vastuuntunto, koko todellisuuskäsitys asiantiloineen ja järjenjuoksuineen. Silloin tekemisten juoni on ulkoisen hahmon matkimisen ja vanhan kulttuurin tuttujen sirpaleiden varassa, joita ei ehkä ole montaa mutta jotka voivat hämätä esim. keskusteluissa luulemaan muualta muuttanutta osaavammaksi kuin onkaan, sillä jollei keskustelun maailmankuvaa ymmärrä ja jaksa seurata, niin käytökseltä puuttu jatkuvuus: se ei jää tuon maailmankuvan mukaiseksi, vaikka sosiaalinen saattaa olla. Erityisen hankalaa on, jos esim. koko huomionkäytön tyyppi puuttuu kuten tropiikin jatkuvasta helteestä muuttaneella kenties tunnelmatajuinen tarkka jatkuva näköhahmotus maisemasta, jossa on, ja sen elämästä konteksteineen ja mielekkyyksineen."
http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html)

* * *

3.3.2017 
Kerrostaloasunto voi olla monenlainen sisältä. Niin kuin jos ikkunasta näkyy puita,

voi valita vehreän tai puistomaisen tai kaupunkimaisen näkymän valitsemalla, minne

oleskelu ja kulkureitit ikkunanäkymiin nähden painottuvat, ottaen esim.kiehtovasta

kirjasta tms mielessäpyörivästä aihepiiristä teeman, jota vaalii sisustuksessa.

Niin myös sisällä voi, vaikkapa kierrätystavaroiden avulla, valita teeman, joka

tekee huoneesta erihenkisen: on vaatteet, viherkasvit, kuvat, pehmeä,

urasuuntautunut, karu, koriste-esineitä, mökkeily, käsityöt, musiikki, vuodenajat,

asumismukavuus, käytännöllisyys, kirjat, tietokone, lemmikit, ym teemoja, mistä nyt

on kiinnostunut. Ja vaalimalla tiettyjä teemoja, pitämällä ne esillä, hyvillä

paikoilla, kätevästi ja hyvänhenkisinä, saa senhenkisen kodin. Mutta samalla tarvitsee olla samaan tapaan jokin onnistunut viihtyisä näkemys asuinseudustaan: tämä on rauhallinen sisäpiha, vehreä esikaupunkialue tai pittoreski katunäkymä, lapsiperheiden asuinaluetta, tms***
11.3.2017   Kävinkatselemassa verhoja, jotka eivät olisi niin syksyaiheiset, mutta näin kevättalvella verhot näkyivät olevan talviteemalla, oli kuin ne olisivat olleet talveen identifioituneille elämästä poispäin pidättäytyville luonteenlaaduille. Niin että näkyi olevan väliä sillä, että ostaa verhot sinä vuodenaikana, jonka tyyppisiä luonteenlaatuja ja elämänasenteita jaksaa loputtomasti.
Luulen, että moni naapuri tunnistaa verhot, joten niiden tyyli luo lokeroa, jossa elät. Minulla esim. on vanhan ihmisen tyyppiset verhot, vaikka olen 45,  mikä on tavallaan hienoa ja tavallaan liikaa kotona pysyttelevää ja juuri vanhojen kanssa sosiaalista.
Kaupungin katunäkymiin, pihoille ja mökille näkyisi olevan omantyyppisensä verhot: mikä näkymä vertautuu positiivisesti verhoihin, joita katselet, ja minkä käsityksen se antaa ympäristön charmista ja siitä, mitä voit olettaa löytäväsi, kun menet ulos.

28.4.2017   Esineiden ja huonekalujen paikan valitsemisesta
Ensin olisi katsottava, ettei esine ole käytännössä tiellä, ainakaan muuten kuin harvoin niillä paikoilla, joille sitä harkitaan. Sitten osattava käyttää sitä ja pohdittava paikat niin, että ne olisivat käteviä. 
Sitten valittava paikka kotoisuuden, viihtyisyyden, tunnelmallisuuden yms perusteella hyvä, niin kuin tunne sanoo, että hyvä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti