keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Tunteet ja järki sopivat yhteen

Järki rakentaa maailmankuvan yhdessä aistien ja sosiaalisten havaintojen kanssa. Tunteet kertovat, mitä tuossa maailmassa tavoitella. Osa tunteista on ymmärryksen synnyttämiä, siis järjen tärkeiksi näkemistä asioista, ja osa on vaistomaista ymmärrystämme siitä, mikä on elämäntavassamme hyväksi, esim. luontovirikkeiden tarve.
Järki muodostaa siis kartan ja tunteet antavat suuntia, joihin tuossa maisemassa kulkea. Näin järki ja tunteet sopivat ongelmattomasti yhteen.
Jos tässä joskus on ongelmia, ne johtuvat joko järjen heikkoudesta tai siitä, että putkinäköisesti seuraa vain yhtä tunnetta kerrallaan. Jos on kokonaiskuva siitä, mitä tuntee mistäkin, ja tajuaa tunteiden korostavan juuri tällä hetkellä käytännössä huolöehdittavina olevien asioiden tasoa, niin näitä ongelmia ei tule.
Hyvän arkijärjen opit lukemalla ajattelukurssin, jonka löydät blogini http://pikakoulu.blogspot.fi alusta. Lue etenkin kurssin lopusta (kurssin luettuasi, se on aika helppo) maininnat tunteiden ja tunnelmatjua roolista ajattelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti